ua en ru

ВСУ звернувся до КСУ з приводу конституційності закону про передачу розгляду справ про соцвиплати до компетенції загальних судів.

До Конституційного суду України сьогодні надійшло конституційне подання Верховного суду України щодо відповідності Конституції України положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов'язаних із соціальними виплатами" від 18 лютого 2010 р. №1691-VI. Про це повідомляє прес-служба КСУ

Згідно з регламентом суду, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат КСУ.

Нагадаємо, ВСУ вважає, що положення зазначеного закону, згідно з якими розгляд спорів з приводу призначення, обчислення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та інших соціальних виплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг, речового майна, пайків або грошової компенсації замість них визначено в порядку цивільного, а не адміністративного судочинства, суперечать низці положень Конституції України.
Таким чином ВСУ просить КСУ перевірити на предмет відповідності до ст. 22, ч.2. ст. 24, ч.1 та 2 ст. 55 і ст. 64 Конституції України положення закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ пов'язаних із соціальними виплатами".