ua en ru

Світовий банк запропонував Мінтрансзв’язку України скасувати пільги на перевезення залізницею продукції ГМК.

Перспективи співпраці зі Світовим банком, зокрема залучення коштів для реалізації нових інвестиційних проектів, обговорив міністр транспорту та зв'язку України Костянтин Єфименко з представниками Світового банку під час зустрічі в Києві.

Світовий банк представляли директор Департаменту сталого розвитку регіону Європи та Центральної Азії Пітер Томсон, координатор програм з інфраструктури Тамара Сулухія, керівник спільного проекту Укрзалізниці та Світового банку Марта Лоренс і координатор проектів з інфраструктури Дмитро Крищенко. Про це повідомила прес-служба Міністерства транспорту та зв'язку.

"Питання співпраці в транспортній сфері є надзвичайно важливими для нас", - підкреслив Пітер Томсон. Світовий банк запропонував Мінтрансзв'язку врегулювати тарифи на вантажні та пасажирські перевезення з метою скасування пільг на перевезення залізницею продукції гірничо-металургійного комплексу. "Усе це впливає на економіку підприємства. Укрзалізниця не може бути самодостатньою структурою, коли вона працює за межею рентабельності", - сказала М.Лоренс.

Мінтрансзв'язку погоджується з необхідністю припинення надання преференцій компаніям, які є рентабельними, за рахунок Укрзалізниці. "Водночас, враховуючи економічну ситуацію в країні, інші фактори соціального характеру, ми будемо йти цим шляхом м'яко та поступово", - сказав К.Єфименко.

Під час зустрічі сторони обговорили проекти, які вже реалізуються в Україні (мова йде про проект Укравтодору "Покращення автомобільних доріг та безпеки руху" на суму 400 млн дол.), а також ті, що знаходяться на стадії підготовки та ініціювання.

Нині у стадії підготовки перебуває проект Укрзалізниці вартістю 500 млн дол., що передбачає підвищення пропускної спроможності залізничного напрямку Знам'янка - Долинська - Миколаїв - Херсон - Джанкой. За кошти, отримані від Світового банку, планується побудувати другу колію, електрифікувати дільниці та модернізувати автоматику, телемеханіку та зв'язок. Ще одним проектом, що може бути невдовзі реалізований в Україні, є проект Укравтодору "Київ - Харків - Довжанський" (від м. Лубен до м. Полтави).