ua en ru

Тимчасовий уряд Киргизстану не планує наполягати на закритті авіабази США в Манасі.

Бішкек не ставить перед Вашингтоном питання про закриття авіабази Манас у Киргизстані, майбутнє якої неясне в зв'язку з політичними подіями останніх днів у цій країні. Таку заяву зробив офіційний представник Державного департаменту США Філіп Кроулі. "У нас є чинна угода з урядом Киргизстану, яка діятиме й надалі, - передає радіостанція Free Europe слова Ф.Кроулі.
Голова тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва також підтвердила відсутність планів змінювати угоду про військову базу США на території країни. "Тимчасовий уряд не планує наполягати на закритті бази в Манасі. Ми виконуватимемо угоди й ті зобов'язання, під якими ми підписалися", - підкреслила вона.
Нагадаємо, що 6 квітня ц.р., напередодні Народного курултаю (з'їзду) опозиції Киргизстану було затримано одного з лідерів опозиції Болотбека Шерніязова - заступника голови опозиційної партії "Ата-Мекен". Після арешту опозиціонера його прихильники вийшли до обласної адміністрації в м. Талас і зажадали його негайного звільнення. Потім почалися заворушення в різних містах країни. У ніч на 7 квітня ц.р. практично всіх лідерів опозиції було затримано й доправлено в будівлю Служби національній безпеці. Вранці 7 квітня ц.р. народні заворушення почалися в м. Бішкеку, Чуйській і Наринській областях. У м. Токмаку мітингуючі захопили адміністрацію Чуйськой обл., у м. Нарині - обладміністрацію Наринськой обл. За останніми даними, під час заворушень у Киргизстані загинули 75 осіб, декілька сотень дістали поранення. Опозиція заявила про розпуск парламенту і формування нового уряду. Президент Киргизстану Курманбек Бакієв перебуває на півдні держави. В країні лютують мародери.