ua en ru

ВР ухвалила законопроект про впровадження покарання у вигляді довічного позбавлення волі за згвалтування малолітніх.

Верховна Рада України ухвалила законопроект №5228-1 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи)". За відповідне рішення проголосували 312 депутатів з 420 зареєстрованих в залі.

Проектом, зокрема, пропонується передбачити можливість застосування за згвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також згвалтування малолітнього чи малолітньої такого покарання, як довічне позбавлення волі.

Разом с цим, парламент відмовився ухвалити альтернативний законопроект №5228 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо протидії вчиненню злочинів проти статевої свободи та недоторканості неповнолітніх)". За ухвалення цього законопроекту проголосували 205 депутатів з 420 зареєстрованих в залі.

Основною законодавчою новелою, яка пропонувалася проектом, було запровадження "примусового заходу протидії вчиненню злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності неповнолітніх" у вигляді "хімічної (фармакологічної) кастрації" особи, яка вчинила відповідний злочин.