ua en ru

ВР відмовилась направити до КСУ для отримання висновку законопроекти ПР про внесення змін до Конституції.

Верховна Рада України відмовилась направити до Конституційного суду України для отримання висновку законопроекти №2722 "Про внесення змін до Конституції України" та №3252 "Про внесення змін до Конституції України (щодо забезпечення реалізації прав територіальної громади)". За направлення до КСУ проголосували 192 та 191 депутат відповідно. Проекти законів були внесені на розгляд парламенту депутатами від Партії регіонів Віктором Януковичем, Олександром Лавріновичем та Оленою Лукаш.

Проектами пропонувалось, зокрема, змінити порядок призначення прем'єр-міністра України, а саме за поданням коаліції депутатських фракцій у парламенті. Також пропонувалося введення інституту Представництв Кабінету міністрів України на місцях. Крім того, пропонується встановити, що зарплата не може бути нижчою за офіційно встановлений прожитковий мінімум.

Крім того, змінами до Конституції пропонувалося встановити, що політична партія, яка отримала більшу відносно інших партій кількість голосів виборців, але меншу тієї, що забезпечує обрання більшості від конституційного складу ВР отримує двісті двадцять шість депутатських мандатів. Також запроваджуються відкриті списки на виборах до парламенту. Крім того, визначалося, що народний депутат України не може бути без згоди ВР затриманий чи заарештований до набрання чинності обвинувальним вироком суду щодо нього.

Законопроекти зняти з розгляду.