ua en ru

ВР направила на висновок КСУ законопроект про уніфікацію строків повноважень місцевих рад та голів, а також призначення їх виборів на 27 березня 2011 р.

Верховна Рада України направила на висновок Конституційного суду України законопроект №4177 "Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)". За відповідне рішення проголосував 401 депутат з 424 зареєстрованих в залі.

Метою акта є уніфікація строків повноважень представницького органу АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що забезпечить безперервність здійснення процесу самоврядності та зменшить видатки державного бюджету на проведення виборів.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини першої ст. 136 та частин першої і другої ст. 141 Конституції України щодо встановлення п'ятирічного строку повноважень депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах.

Крім того, в законопроекті міститься норма, згідно з якою "повноваження сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі їх створення), районних, обласних рад, депутати яких обрані на чергових виборах 26 березня 2006 р., а також на позачергових, перших, повторних та проміжних виборах у період від березня 2006 р. до дня проведення чергових виборів 27 березня 2011 р., припиняються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на чергових виборах 27 березня 2011 р., крім випадків дострокового припинення їх повноважень відповідно до закону", а також норма, згідно з якою "повноваження сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах 26 березня 2006 р., а також на позачергових, перших та повторних виборах у період від березня 2006 р. до дня проведення чергових виборів 27 березня 2011 р., припиняються в момент вступу на цю посаду іншої особи, обраної на чергових виборах 27 березня 2011 р., крім випадків дострокового припинення їх повноважень відповідно до закону".

ВР просить КСУ надати свій висновок до 15 червня 2010 р.