ua en ru

ВР ратифікувала конвенцію про право, що застосовується до ДТП

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 15 червня, ухвалила проект закону "Про приєднання України до Конвенції про право, що застосовується до дорожньо-транспортних пригод". Даний законодавчий акт, ініційований Президентом України (№ 0209 від 06.05.2011 р.), підтримали 318 народних депутатів.

Статтями 1-2 Конвенції передбачено, що її метою є визначення права, що застосовується до цивільної недоговірної відповідальності, яка виникає внаслідок дорожньо-транспортних пригод, а також визначено випадки, у яких Конвенція не застосовується.
Статтею 3 встановлено загальне правило, відповідно до якого правом, яке застосовується, є внутрішнє право Держави, у якій відбулася пригода.
Статтями 4-6 визначені виключення з загального правила, яке міститься у статті 3. При цьому стаття 4 застосовується до визначення відповідальності стосовно фізичних осіб, в той час як стаття 5 регулює відповідальность за пошкодження речей. Стаття 6 Конвенції охоплює випадки визначення відповідальності, коли транспортний засіб не зареєстрований чи зареєстрований в декількох Державах.
Стаття 7 закріплює правило, що під час визначення відповідальності враховуються правила, які стосуються контролю та безпеки дорожнього руху.
Відповідно до статті 8 визначаються межі застосування права. Стаття 9 передбачає можливість безпосереднього звернення до страховика або особи, яка несе відповідальність.
Стаття 10 містить положення, що стосується відмови у застосуванні права з мотивів його суперечності публічному порядку.
Згідно зі статтею 11 застосування статей 1-10 Конвенції не залежить від будь-якої вимоги взаємності.
Статті 12-14 стосуються держав з неуніфікованими правовими системами.
Статті з 16 по 21 містять заключні положення, якими визначено правила щодо порядку приєднання до Конвенції, набрання нею чинності, поширення її дії, а також висловлення заяв та денонсації.

Нагадаємо, 4 травня 1971 р. в рамках Гаазької конференції з міжнародного приватного права було укладено Конвенцію про право, що застосовується до дорожньо-транспортних пригод.
На даний час 21 держава світу є учасницями цієї Конвенції: Республіка Австрія, Королівство Бельгія, Республіка Білорусь, Боснія і Герцеговина, Королівство Іспанія, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Велике Герцогство Люксембург, Республіка Македонія, Королівство Марокко, Королівство Нідерланди, Республіка Польща, Португальська Республіка, Республіка Сербія, Словацька Республіка, Республіка Словенія, Французька Республіка, Республіка Хорватія, Чеська Республіка, Чорногорія, Швейцарська Конфедерація.