ua en ru

ВР прийняла закон про боротьбу із захворюванням на туберкульоз

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 6027 про внесення змін до закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз."За" відповідний законопроект проголосували 356 народних депутатів.

Відповідно до закону, медопомога, туберкулінодіагностика, хіміопрофілактика туберкульозу (далі - хіміопрофілактика) та санаторно-курортне лікування хворих на туберкульоз у державних і комунальних закладах охорони здоров'я надаються хворим безкоштовно.

Крім того, відповідно до закону під час лікування хворі на туберкульоз безперебійно та безоплатно забезпечуються протитуберкульозними препаратами відповідно до їх переліку та обсягів, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику в сфері охорони здоров'я.

Хворі на туберкульоз, а також малолітні та неповнолітні особи, інфіковані мікобактеріями туберкульозу, під час стаціонарного або санаторно-курортного лікування в протитуберкульозних закладах безкоштовно забезпечуються харчуванням.

Также законопроект передбачає обов'язкові профілактичні огляди. Такі огляди проводяться як державними так і комунальними медустановами безкоштовно.

Законом також визначено, що у разі якщо хворий відкритою (заразною) формою туберкульозу порушує протиепідемічний режим за рішенням суду вони можуть бути примусово госпіталізовані в протитуберкульозних установ, мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких хворих.Така заява повинна бути подана лікуючим лікарем протягом 24 годин. Примусова госпіталізація осіб, щодо яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на термін до трьох місяців.

Закон також передбачає, що всім працівникам протитуберкульозних установ встановлюються підвищені посадові оклади у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці, надбавка за вислугу років та інші надбавки і доплати.

Витрати, пов'язані з проведенням протитуберкульозних заходів і наукових досліджень у сфері протидії захворюванню на туберкульоз, фінансуються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів соціального страхування, інших джерел, не заборонених законодавством.

Автор законопроекту і глава комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва в процесі розгляду законопроекту, заявила, що на сьогоднішній день в Україні щогодини від туберкульозу помирає 4 людини і діагностують одного нового хворого.