ua en ru

Відновлено постачання газу з Азербайджану до Туреччини, перерване через теракт на газопроводі

Постачання азербайджанського газу до Туреччини, зупинене через вибух на Південнокавказькому газопроводі (Баку-Тбілісі-Ерзурум), відновлене. Про це повідомляє Trend з посиланням на міністра енергетики і природних ресурсів Туреччини Танера Йилдиза.

Нагадаємо, що 3 жовтня 2012 р. в районі Сарикамиш турецької провінції Карс на ділянці газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзурум стався вибух. Як з'ясувалося пізніше, вибух стався в результаті теракту.

Туреччина має контракт на поставку 6,6 млрд куб. м азербайджанського газу в рік з родовища "Шах Деніз" за Південнокавказькому газопроводу. Вибух на газопроводі не вплинув на видобуток газу в Азербайджані.

Читайте також: "Газпром" збільшив постачання газу до Туреччини через аварію на газопроводі з Ірану

Турецька трубопровідна компанія Botas звернулася в "Газпром" з проханням збільшити до усунення наслідків аварії поставки газу по газопроводу "Блакитний потік".

За повідомленнями турецьких ЗМІ, вчинений терористами вибух на газопроводі на сході Туреччини призвів до припинення постачань іранського газу в Туреччину. З даного газопроводу з Ірану в Туреччину щодоби поставлялося 27 млн куб. м природного газу.

У червні і липні 2012 р. вже були вибухи на цій ділянці газопроводу, в результаті чого припинялася подача газу з Ірану в Туреччину. Турецька сторона тоді також зверталася до "Газпрому" з проханням заповнити відсутні обсяги.

Згідно з даними турецької державної трубопровідної компанії Botas, в 2011 р. Туреччина імпортувала 39,7 млрд куб. м газу. Серед експортерів газу в Туреччину перше місце займає Росія, далі слідують Іран і Азербайджан.