ua en ru

ВООЗ стурбована збільшенням захворюваності на мультирезистентний туберкульоз в Україні

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стурбована збільшенням випадків мультирезистентного туберкульозу в Україні, повідомив керівник бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич. "Побоювання викликає збільшення кількості хворих стійким до медпрепаратів мультирезистетним туберкульозом. Цей різновид хвороби дуже важко піддається лікуванню", - пояснив експерт.
На думку фахівця, найбільш ефективним є добровільне лікування пацієнтів. Разом з тим, він визнав, що примусова ізоляція хворих з відкритою формою туберкульозу необхідна. "В цьому питанні надзвичайно важливо дотримувати баланс між правами пацієнта і правами людей, які його оточують, а отже, потенційно можуть заразитися", - підкреслив він.
Згідно з офіційною статистикою, в Україні хворі на туберкульоз 457 тис. осіб, за неофіційною - близько мільйона. Мультирезистентний туберкульоз, стійкий до основних протитуберкульозних препаратів, легко передається від хворого до здорового, лікувати його важче і дорожче. Кількість хворих їм на Україні зросла з 2005 р. з 11 тис. до 20 тис. осіб. Це пов'язано з перериванням лікування з вини пацієнтів, які найчастіше страждають також алкогольною і наркотичною залежністю. При цьому лікарі нічого не можуть зробити, оскільки в законодавстві немає норми про примусове лікування, як, наприклад, в деяких штатах США. Закон про примусове лікування туберкульозу в грудні 2011 р. прийняла Білорусія. Відповідні норми має намір ввести і Росія.
Нагадаємо, раніше Поканевич заявив, що в найближчі 6 років країни світу повинні виділити на боротьбу з мультирезистентним туберкульозом 16 млрд дол.