ua en ru

Військові дії на Донбасі спричинили сплеск ВІЛ-інфекції, - дослідження

Військові дії на Донбасі спричинили сплеск ВІЛ-інфекції, - дослідження

У 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом ВІЛ виявлено уже на пізніх стадіях захворювання

Військові дії на окупованій частині Донбасу спричинили поширення в Україні вірусу імунодефіциту людини. Про це стверджують дослідники міжнародної команду науковців, очолюваної фахівцями Оксфордського університету, передає "Радіо свобода".

За даними дослідників, ВІЛ-інфекція в Україні стала "тихою епідемією", оскільки половині ВІЛ-інфікованих людей не відомо про цю проблему. Ще у 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом ВІЛ виявлено уже на пізніх стадіях захворювання.

"Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено", - сказала Тетяна Васильєва, співробітник відділу зоології Оксфордського університету.

Науковці виявили співвідношення між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

Зазначається, що для підготовки дослідження команда науковців, очспільно із громадською організацією Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 - 2015 роках.

Загалом, в Україні близько 220 тисяч інфікованих з населенням у майже 45 мільйонів людей.

Нагадаємо, станом на грудень 2017 року в Україні на обліку було зареєстровано понад 8 тис. ВІЛ-інфікованих дітей.