ua en ru

Волонтери АТО на Донбасі підтримали відсторонення Мусія, - "Народний фронт"

Волонтери АТО на Донбасі підтримують сьогоднішнє рішення уряду щодо відсторонення міністра охорони здоров'я Олега Мусія та мають низку пропозицій щодо подальшої реабілітації та забезпечення українських силовиків. Про це в середу заявила кандидат у народні депутати від політичної партії "Народний фронт", засновниця фонду допомоги армії "Волонтерська сотня "Україна -Світ" Олена Масоріна.

"На сьогодні, за інформацією прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, було проведено тільки 25% держзакупівель ліків. Це приводить до тяжких наслідків, оскільки найбільша смертність на фронті саме від втрати крові. Враховуючи те, що частини можуть знаходитися в оточенні, що також не вистачає реанімобілів в зоні АТО, надання самому собі медичної допомоги часто рятує життя", - заявила вона.

Волонтер наголосила, що неодноразово на передовій виникали проблеми через відсутність індивідуальних аптечок бійця, куди входять протишокові та знеболювальні засоби, індивідуальний перев'язувальний матеріал, джгут і засіб для миттєвої зупинки кровотеч Целокс.

"Неодноразово до мене надходило звернення, як до волонтера, з проханням надати ці матеріали частинам, де може бути півтори тисячі військових, три-чотири тисячі військових, але немає жодної аптечки", - наголосила волонтер.

За її словами, її волонтерська організація та інші відправляли по 50, 10, 200 одиниць цих матеріалів. У той же час держава в особі МОЗ п'ять місяців не звертала на це увагу.

"Як людина, яка регулярно буває в зоні АТО, можу заявити, що цими засобами не забезпечені ані регулярні війська, ані добровольчі батальйони, ані прикордонники, ані СБУ. Забезпечуються вони медикаментами виключно силами волонтерів. Чому така ситуація складається і хто винен? Мабуть, міністерство охорони здоров'я", - наголосила кандидат у нардепи.

Масоріна також наголосила, що найближчим часом буде проведена велика спільна прес-конференція, де буде оприлюднено ряд пропозицій до Міністерства охорони здоров'я, до уряду, ВР та Президента України.