ua en ru

Волкер: після вбивства Захарченка Росія отримала більш жорсткий контроль над ОРДЛО

Волкер: після вбивства Захарченка Росія отримала більш жорсткий контроль над ОРДЛО Фото: Курт Волкер (РБК-Україна)

Волкер зазначив, що на сьогодні складно відповісти, хто саме стоїть за вбивством Захарченка

Наслідки вбивства ватажка самопроголошеної "Донецької народної республіки" Олександра Захарченка призвели до того, що Російська Федерація отримала більш жорсткий контроль над "республіками" Донбасу. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер.

Волкер не зміг однозначно відповісти, хто стоїть за вбивством Олександра Захарченка. У той же час він підкреслив, що на окупованому Донбасі складно розмежувати політику Кремля та ініціативу місцевих банд.

"Але наслідки цього вбивства в тому, що Росія отримує більш прямий і більш жорсткий контроль за тим, що відбувається в "республіках", - зазначив Волкер.

Він також додав, що Росія зацікавлена в проросійському уряді в Києві.

"Їх мета - знову отримати український уряд, який би перебував в російській орбіті впливу. Але Росія прорахувалася в тому, що, роблячи все це, вона отримує протилежний результат. Російське вторгнення в Україну і окупація частини її території породили ще більше єдину, прозахідну, націоналістичну і антиросійську Україну, ніж коли-небудь. Їх стратегія виявилася програшною. І зараз вони сподіваються на вигідний їм результат на майбутніх виборах в Україні. І, знову-таки, я думаю, що вони прорахуються. Країна змінюється, жоден політик не має шансів перемогти на виборах і керувати країною, якщо він відмовиться від Криму і Донбасу, від європейського шляху розвитку", - додав Вокер.

Нагадаємо, раніше Волкер заявив, що вбивство Захарченка не вплине на ситуацію на Сході України.

Він також підкреслив, що сторони продовжують роботу щодо обміну полоненими.