ua en ru

Волкер: "Північний потік-2" ставить Україну політично більш вразливу ситуацію

Волкер: "Північний потік-2" ставить Україну політично більш вразливу ситуацію Фото: Курт Волкер (flickr.com/usembassykyiv)

"Північний потік-2" є політичним проектом, заявив Волкер

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що російський проект "Північний потік-2" ставить Україну політично більш вразливу ситуацію. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"З "Північним потоком-2" ми підтверджуємо роль Росії як головного постачальника до Європи і прибираємо потребу для Росії транспортувати газ транзитом через Україну. Це ставить Україну політично у більш вразливу ситуацію. Росія нині має можливість постачать газ Європі через Україну. «Північний потік-2» не додає нового маршруту, а радше заміняє вже існуючий. І ця заміна є суто політичною дією з боку Росії з тим, аби поставити Україну, - а певною мірою і держави Балтії та Польщу - в позицію більшої вразливості перед російським тиском. Це суто політичний проект", - сказав він під час телефонної брифінгу з міжнародними журналістами, перебуваючи в Лондоні.

За словами Волкера, проект "Північний потік-2" викликає занепокоєння з різних причин. Зокрема, збільшення диверсифікації джерел і шляхів енергопостачання.

Нагадаємо, сьогодні Європейська комісія прийняла рішення і ряд зобов'язань, якими скасовується монополія російського" Газпрому" на газовому ринку Європи.