ua en ru

Власті США виплатять 3,4 млрд дол. корінному населенню за використання земель в XIX столітті.

У США завершився судовий розгляд по виплаті компенсацій корінним американцям. Відповідно до рішення суду, власті США зобов'язані виплатити 3,4 млрд дол., які будуть розділені між 300 тис. корінними американцями, передає Бі-бі-сі. Також повідомляється, що 1,4 млрд дол. влада США виплатить як компенсації, а 2 млрд дол. підуть на викуп у індійців землі.

Звинувачення, висунуті американськими індіанцями, полягали в тому, що корінні жителі Америки надавали власні землі в користування крупним компаніям, що управлялися білими. Відповідна угода була укладена в 1887 р. і мала назву "Акту Дауеса". Проте корінні американці, як було доведено, не мали в своєму розпорядженні всієї повноти інформації щодо обсягів природних ресурсів, що знаходилися на їх землі. В той же час, за заявами корінного населення Америки, компенсації за використання земель часто не виплачувалися або виплачувалися не в повному обсязі.

Нагадаємо, місяць тому Президент США Барак Обама запросив лідерів американських індійців в Білий дім на спеціальну конференцію. Американський президент заявив, що має намір "почути з перших вуст", що необхідно зробити його адміністрації для поліпшення життя індіанців. На конференцію зібралися по одному з представників від кожного з 564 індіанських племен, які зареєстровані в США.