ua en ru

Влада Японія планує створити запасну столицю на випадок теракту чи катастрофи

Японська влада має намір віддати частину столичних функцій Токіо іншому місту країни, щоб уникнути колапсу, якщо мегаполіс раптом серйозно постраждає від стихійного лиха або терористичного акту.
Рішення про створення запасної столиці Японії прийме спеціальна комісія при Міністерстві землі, інфраструктури, транспорту та туризму. Як повідомляють японські ЗМІ, столиця-дублер повинна бути розташована на достатній відстані від Токіо, щоб одна і та ж катастрофа не перервала діяльність обох центрів.
Передбачається, що запасною столицею Країни висхідного сонця може стати Осака - центр великої агломерації на південному заході острова Хонсю і третій за кількістю жителів місто Японії.
Відзначимо, що в 13-мільйонному мегаполісі Токіо регулярно відчуваються підземні поштовхи від землетрусів, епіцентри яких знаходяться в інших префектурах країни. Найсерйозніше японська столиця постраждала під час землетрусу 11 березня 2011р. та наступного за ним цунамі. У Токіо розташовані урядові будівлі, а також імператорський палац - головна резиденція японських імператорів.
Столицею Токіо став в 1869 р., тоді ж він отримав свою нинішню назву (раніше місто називалося Едо).