ua en ru

Влада Данії на 4 тижні продовжили терміни утримання під вартою трьох підозрюваних у підготовці теракту

Влада Данії продовжила на 4 тижні терміни утримання під вартою трьох підозрюваних у підготовці теракту. Разом з тим четвертий затриманий напередодні чоловік був звільнений, проте продовжує залишатися під пильним наглядом поліції. Крім того, сьогодні стало відомо, що влада Швеції заарештували п'ятого підозрюваного - уродженця Тунісу, а нині шведського підданого: він, імовірно, також причетний до підготовки даного теракту, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Нагадаємо, напередодні в Данії були затримані четверо людей, підозрюваних у плануванні теракту, спрямованого проти місцевої газети Ullandsposten, в якій були опубліковані карикатури на пророка Мухаммеда. За інформацією розвідслужби PET, троє із затриманих є уродженцями Тунісу, Лівану і Швеції. Всі троє мають шведське громадянство і перетнули кордон Данії минулої ночі. Четвертий підозрюваний - уродженець Іраку, проживає в Копенгагені. Глава PET Якоб Шарф додав, що всі четверо, ймовірно, є мусульманськими бойовиками.
Датська розвідслужба також повідомила, що терористи планували увійти до будівлі, в якому знаходиться копенгагенський відділ новин Ullandposten, з метою "убити якомога більше присутніх там людей". При цьому Я. Шарф зазначав, що затримання було проведене при тісній співпраці зі шведськими правоохоронними органами.
Як повідомлялося раніше, 21 грудня 2010 р. датська поліція висунула попереднє звинувачення проти уродженця Чечні Лорсія Дукаева за підозрою в установці вибухового пристрою 10 вересня ц.р. усередині будівлі готелю в Копенгагені. Передбачається, що даний теракт також мав відношення до публікації карикатур на пророка Мухаммеда в Ullandposten.
На думку слідчих, Л.Дукаев планував відіслати поштою вибухівку, яка перебувала в конверті, проте пристрій випадково здетонував. У результаті вибуху ніхто, за винятком самого Л.Дукаева, не постраждав.