ua en ru

Влада Чилі розслідує отруєння двох десятків кондорів

Влада Чилі розслідує отруєння, щонайменше, 20 кондорів в Андах між Чилі та Аргентиною. За повідомленнями влади, два птахи загинули, а 18 знаходяться в клініці. Мертві птахи були виявлені неподалік від міста Лос-Андеса, приблизно за 80 км від столиці Чилі Сантьяго. Підозрюють, що птахи отруїлися, з'ївши заражене м'ясо рогатої худоби, лисиці або пуми.

Влада Чилі розслідує отруєння, щонайменше, 20 кондорів в Андах між Чилі та Аргентиною. За повідомленнями влади, два птахи загинули, а 18 знаходяться в клініці. Мертві птахи були виявлені неподалік від міста Лос-Андеса, приблизно за 80 км від столиці Чилі Сантьяго. Підозрюють, що птахи отруїлися, з'ївши заражене м'ясо рогатої худоби, лисиці або пуми, повідомляє BBC.

У неділю місцеві жителі повідомили владі, що кондори, які зазвичай плавно літають на великій висоті, залишалися близько до землі і врізалися в скелі. Після того, як вони приземлялися, вони не могли злетіти і, за повідомленнями, втрачали орієнтацію в просторі. В результаті пошуків були знайдені тіла двох птахів, а також двох лисиць.

"Здається, що отруєння було викликане поїданням м'яса зараженої тварини, яка сама могла бути отруєна з'єднанням фосфору", - заявив регіональний директор фермерської і тваринницької служби Чилі Пабло Вергара в інтерв'ю аргентинській газеті Clarin.

Сполуки фосфору входять до складу гербіцидів і отрути, якою користуються для знищення тварин-шкідників.

Отруєних кондорів відправили у ветеринарну клініку, де їм ввели протиотруту. Медики заявляють, що птахам стало краще, але місцева влада не виключає, що будуть знайдені інші отруєні птиці.

Андійський кондор - одна з найбільших птахів світу. Вона є символом Колумбії.
За даними вчених, у природі налічується всього 10 тисяч кондорів. Кондорам, величезним птахам, розмах крил яких досягає трьох метрів, загрожує вимирання.