ua en ru

Влада влаштувала боротьбу зі студентами та працівниками профтехосвіти, - Колеснікова

Влада влаштувала боротьбу зі студентами та працівниками профтехосвіти, - Колеснікова

Замість боротьби з корупцією влада влаштувала боротьбу зі студентами та працівниками профтехосвіти. Про це заявила міністр освіти, культури, науки, у справах сім'ї та молоді "Опозиційного уряду" Олена Колеснікова, коментуючи ініціативу Кабміну з економії бюджету, передає прес-служба "Опоблоку".

Зокрема, за даними "Опоблоку", з наступного року пропонується скасувати стипендії для студентів. Відзначається, що в планах – "залишити тільки соціальні стипендії для матеріально незахищених студентів, і академічні – за досягнення в освіті і науці". Крім того, згідно з інформацією партії, навчання в магістратурі планується перевести на контракт.


"Справді, ми повинні прагнути до світових тенденцій розвитку освіти. Практика соціальних та академічних стипендій в світі є, і, по суті, в нашій країні формально стипендії призначалися за таким принципом. Так що насправді, нова ініціатива Кабміну – це не ноу-хау. Питання полягає в іншому – безпосередньо в якості реалізації цієї реформи. Не можна допустити, щоб чергова ініціатива влади щодо економії бюджету перетворилася на ще одну корупційну схему обкрадання людей. Влада повинна розробляти інноваційні проекти і програми по залученню інвестицій в бюджет, а не віднімати у людей останні гроші", - сказала Колеснікова.

"Спочатку урізали пенсії, скасували соцвиплати, припинили фінансування профтехосвіти, через що десятки ПТУ під загрозою закриття, тепер влада взялася за вищу освіту. В контексті економічного колапсу, який переживає наша країна, економія бюджету за рахунок соціалки і освіти, зокрема, скасування стипендій ситуацію не врятує. Краще б влада пошукала гроші, що "осідають" на митницях або в кишенях чиновників. А то замість боротьби з корупцією, влада влаштувала боротьбу зі студентами та працівниками профтехосвіти, порушуючи їхні конституційні права", - додала вона.

Колеснікова також зазначила, що зараз "і без того дуже складний час для кожної української родини". "Колосальне зростання комунальних тарифів, космічні ціни на продукти харчування і медикаменти, низькі зарплати, а в багатьох вони зовсім заморожені. Тому навіть мізерна стипендія для студента в 830 грн – це питання виживання, особливо для приїжджої молоді", - заявила вона.

Колеснікова підкреслила, що, "вирішивши скасувати стипендії, влада ж не вирішила заодно скасувати плату за проживання в гуртожитку".

"Тому перш ніж приймати такі рішення, влада повинна обговорити це питання у широкому колі експертів і обов'язково зі студентами, а не в кулуарах Кабміну. Саме так роблять у цивілізованих країнах. І у випадку схвалення ініціативи громадськістю, влада повинна створити можливості для підробітку молодих людей, щоб вони могли спокійно, не на шкоду навчанню, поєднувати роботу і навчання у вузі. Інакше більшість студентів будуть змушені кинути навчання, щоб заробити собі на життя, або виїхати в іншу країну, де їх будуть цінувати більше, ніж на своїй батьківщині. І потрібно усвідомлювати, що слідом за студентами за кордон поїде і професорсько-викладацький склад, якому просто не буде кого вчити", - заявила вона.

Що стосується платної магістратури, то, на думку Колесникової, така ініціатива не буде стимулювати молодь займатися наукою, а навпаки - сприяти "вимиранню" галузі.

"З такими ініціативами на розвиток країни в довгостроковій перспективі можна не розраховувати. Кожен день роботи влади несе нові загрози для України і населення. Щоб захистити інтереси людей, депутати від "Опозиційного блоку" у парламенті заявили, що не будуть підтримувати подібні антилюдські "нововведення" влади. Але врятувати ситуацію може тільки повне перезавантаження влади", - резюмувала Колеснікова.