ua en ru

Влада повинна встановити рівні умови на перевезення порожніх вагонів, - приватні оператори

Приватні операторські компанії вантажних залізничних перевезень просять владу встановити рівні умови на перевезення порожніх власних або орендованих вагонів. Про це йдеться у листах операторів до міністра фінансів Наталії Яресько, міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса, міністра інфраструктури Андрія Пивоварского, в. о. голови Антимонопольного комітету Миколи Барашу.

Оператори відзначають, що, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 9 квітня 2012 року №209 державним операторам надана преференція - за перевезення порожніх вагонів парку залізниць, або переданого державним вагонним компаніям складу плата не стягується, в той час як за перевезення власних або орендованих вагонів приватних операторів стягується завжди.

Оператори підтримують пропозиції Мінінфраструктури в необхідності індексації вантажних залізничних тарифів, але вважають, що закріплені у проекті наказу міністерства пропозиції встановити коефіцієнт 1,914 для тарифів на перевезення порожніх вагонів призведе до того, що вартість перевезень для приватних компаній зросте не на 25%, а на 30-50% внаслідок цих преференцій.

"В таких умовах приватні оператори не зможуть конкурувати на ринку вантажних залізничних перевезень з вагонами парку залізниць і державних вагонних компаній", - йдеться в документах.

Наприклад, вартість перевезення залізної руди на відстань в 1206 км становитиме 16263 грн в державних вагонах і 19116 грн в приватних вагонах.

При цьому приватному сектору належить більше 70 тис. вагонів загального парку в 110 тис вагонів і приватні оператори забезпечують понад 50% від загального обсягу перевезень.

"Проект призу є дискримінаційним, антиконкурентним по відношенню до приватних учасників ринку залізничних перевезень", - йдеться в документах.

Оператори пропонують скасувати розпорядження Кабміну №209 від 9 квітня 2012 року, а також встановити єдиний коефіцієнт на перевезення порожніх вагонів як приватних, так і державних операторів у розмірі 0,823.

Влада повинна встановити рівні умови на перевезення порожніх вагонів, - приватні оператори

Влада повинна встановити рівні умови на перевезення порожніх вагонів, - приватні оператори