ua en ru

Віце-прем'єр Ізраїлю заявляє, що Іран ніколи не залишить мрію про ядерну зброю.

Ізраїль з недовірою віднісся до затримки відповіді з боку Ірану на пропозиції Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ), що стосуються збагачення іранського урану в інших країнах. Уряд Ізраїлю побоюється, що Тегеран може використовувати поточний контекст міжнародних переговорів з ядерного питання для реалізації своїх таємних амбіцій, повідомляє Associated Press.

Віце-прем'єр і міністр регіонального розвитку Ізраїлю Сильван Шалом заявив напередодні в штаб-квартирі ООН, що, на думку Ізраїлю, "Іран ніколи не залишить мрію стати ядерною державою". На зустрічі з генсеком ООН Пан Гі Муном ізраїльський міністр виразив стурбованість, що "Іран використовуватиме добру волю міжнародного співтовариства, щоб продовжувати утілювати в життя свої справжні наміри".

Нагадаємо, що за підсумками переговорів у Відні, що завершилися 21 жовтня, Іран, США, Росія і Франція під егідою МАГАТЕ виробили чорновий варіант угоди про дозбагачення іранського ядерного палива за кордоном. Напередодні Москва, Вашингтон і Париж офіційно схвалили запропоновану МАГАТЕ схему. Передбачалося, що відповідь з Тегерана також поступить 23 жовтня, проте представник Ісламської Республіки в МАГАТЕ Алі Ашгар Солтані повідомив, що Ірану потрібний час на ухвалення рішення до наступного тижня.

План МАГАТЕ передбачає, що Ісламська Республіка відправить значну частину своїх запасів низько збагаченого урану на дозбагачення до Росії, а з переробленого палива Франція проводитиме готові паливні складки для дослідницького реактора в Тегерані. За рахунок цієї схеми (фактично паливний своп) західні держави розраховують скоротити запаси іранського ядерного палива, щоб таким чином зменшити шанси на можливе створення Тегераном атомної бомби. Тегеранський реактор проводить медичні ізотопи і потребує урану із ступенем збагачення близько 20%.