ua en ru

Весняно-польова кампанія 2010 р. коштуватиме аграріям 24 млрд грн, - Мінагрополітики.

Весняно-польова кампанія 2010 р. коштуватиме аграріям 24 млрд грн. Про це РБК-Україна повідомив міністр аграрної політики Юрій Мельник.

"За нашими оцінками, це 24 млрд грн, 12 млрд грн із них... за рахунок власних ресурсів, які сьогодні можуть бути від реалізації продукції, і за рахунок тих коштів, які вже є від реалізації продукції. Інші 12 млрд грн - це те, на що ми розраховуємо як залучені ресурси. Це, в першу чергу, кредити комерційних банків", - сказав міністр.

Також Ю.Мельник повідомив, що близько 2 млрд грн аграрії можуть отримати в якості бюджетної допомоги і через механізм форвардних закупівель врожаю 2010 р.

"Ми розраховуємо на те, що навіть без прийнятого закону про державний бюджет сьогодні є реальні можливості профінансувати ті видатки, які йдуть по 1/12 - те, що передбачено постановою уряду №1414, яка приймалася 29 грудня 2009 р. Там є ціла низка напрямків, які можна сьогодні фінансувати, але для цього треба внести певні зміни до тимчасового розпису видатків Мінфіну... Сумарно ми оцінюємо, що по цьому напряму може бути сума в межах 2 млрд грн. Але тут не тільки прямий бюджет, тут і кошти, які надходять через непряму фінансову підтримку за рахунок дотацій від переробних підприємств (те що проходить через рахунки казначейства). Це і робота аграрного фонду, перетворення його матеріального ресурсу, який на сьогодні є, в гроші, які підуть на кредитування підприємств АПК через механізм форвардних закупівель", - пояснив Ю.Мельник.

Він також зауважив, що Мінагрополітики оцінює стан підготовки аграріїв до весняно-польових робіт як "стабільний, який був і в попередні роки".