ua en ru

Верховний суд підтвердив заборону на застосування санкцій до платників податків у зоні АТО

Верховний суд підтвердив заборону на застосування санкцій до платників податків у зоні АТО Фото: Верховний суд України (фото з відкритих джерел)

Рішення ухвалено за позовом одного з таких платників до ДФС

До платників податків, розташованим і зареєстрованим в податкових органах у зоні АТО, санкції не застосовуються. Таке рішення прийняв Верховний суд України.

Як повідомляється на сторінці суду в Facebook, рішення прийнято у справі за позовом обласного комунального закладу "Луганський центр підтримки молодіжних ініціатив і соціальних досліджень" до Головного управління Державної фіскальної служби України в Луганській області про скасування рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Суд зазначив, що саме перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція, є підставою для зупинення застосування санкцій до таких платників.

Позивач свої вимоги обґрунтовував тим, що на момент прийняття рішення міста Луганськ та Сєвєродонецьк були і є територіями, де проводилась і проводиться антитерористична операція.

Суд зазначив, що доводи відповідача про втрату чинності положень зазначеного закону про звільнення від виконання обов'язків платників єдиного внеску, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів у зоні АТО, не відповідають дійсності, оскільки пункт 9-4 розділу VIII цього Закону є чинним.

При цьому суд зазначив, що є обставини, що дозволяють застосовувати санкції до таких платників:

- знаходження платника єдиного внеску, зареєстрованого в зоні АТО, на обліку в податкових органах, розташованих за межами цієї території;

- невиконання платником єдиного внеску своїх обов'язків, що виникли на початку та/або після завершення антитерористичної операції

Рішення Верховного Суду від 30.03.2018 справа №812/292/18 (провадження №Пз /9901/22/18).

До платників податків, розташованих і зареєстрованих у податкових органах в зоні АТО, санкції не застосовуються –...

Опубліковано Верховний Суд 3 квітня 2018 р.

Нагадаємо, 12 квітня Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1797 - VIИI спрямований на усунення помилок, допущених при зміні Податкового кодексу щодо інвестиційного клімату.

Зокрема, документом визначено, що скасовується звільнення від відповідальності за несплату податків, якщо структурний підрозділ юридичної особи перебуває на лінії зіткнення, а місцем знаходження відповідного юридичної особи є інша територія України в межах діяльності, яка здійснюється через філіали за весь період проведення АТО.