ua en ru

Великобританія: Вихід з Євросоюзу став би "економічним самогубством"

Великобританія зробить "економічний суїцид", якщо перестане брати активну участь у визначенні політичного курсу Євросоюзу (ЄС), передає Reuters. З такою заявою виступив сьогодні заступник прем'єр-міністра Великобританії, лідер ліберальних демократів Нік Клегг.
Так Клегг прокоментував пропозицію групи парламентаріїв про проведення загальнонаціонального референдуму з питання виходу з ЄС. Нагадаємо, палата общин парламенту Великобританії відхилила цю ініціативу. За підсумками голосування 483 члена парламенту висловилися проти, 111 осіб підтримали дану ідею. При цьому з 80 консерваторів, які голосували за проведення референдуму, не погодилися з рішенням свого лідера Девіда Кемерона, висловлювався проти.
Щоб заспокоїти незадоволених парламентаріїв, Кемерон пообіцяв використати право вето всякий раз, коли положення статутних договорів ЄС будуть під загрозою зміни в рамках програми фінансової допомоги Греції.
Рядові британці побоюються, що рішення лідерів єврозони негативно позначаться на мешканцях Сполученого Королівства, і відмовляються від перспективи вкладати гроші в порятунок зони євро від боргової кризи. Так, згідно з опитуваннями, лише 35% британців знаходять членство в ЄС сприятливим для країни.
На думку Клегга, перегляд статутних договорів ЄС може затягнути країни блоку в непотрібну ідеологічну війну і відвернути їх від важливих економічних проблем. Клегг виступає за відмову від зміни початкових статутів, однак підкреслює, що на цій підставі залишати ЄС недоцільно. "У такому випадку ми можемо опинитися без підтримки партнерів і втратити довіру інвесторів, який вкрай необхідний в часи ринкової нестабільності", - заявляє Клегг.