ua en ru

ВЕФ: Україна зайняла 54-е місце в рейтингу розвинених фінансових ринків світу

Автор: RBC.UA
Міжнародна організація Всесвітній економічний форум (ВЕФ) помістила Україну на 54-е місце в рейтингу розвинених фінансових ринків світу. Про це повідомляє BBC. Всього в список потрапили 60 країн.

Міжнародна організація Всесвітній економічний форум (ВЕФ) помістила Україну на 54-е місце в рейтингу розвинених фінансових ринків світу. Про це повідомляє BBC. Всього в список потрапили 60 країн.

Перше місце в рейтингу уперше посів Гонконг, які обійшов цьому рейтингу США і Великобританію. Згідно зі звітом ВЕФ, США опустилися на друге місце через побоювання, пов'язані з фінансовою стабільністю країни.

"Сходження Гонконгу на вершину нашого списку стало важливим етапом", - заявив виконавчий директор ВЕФ Кевін Стейнберг. Він зазначив, що вперше за історію звітів ВЕФ ні США, ні Великобританія не опинилися на чолі списку.

У звіті говориться, що підвищенням свого статусу Гонконг зобов'язаний не банківській сфері, а таким послугам, як первинне розміщення акцій (IPO) і страхування.

"Зрозуміло, що західні фінансові центри зосереджені на вирішенні поточних проблем, але цей звіт повинен стати для них попередженням про те, що їх довгострокове лідерство може опинитися під загрозою", - заявив пан Стейнберг.

Гонконг піднявся в рейтингу з четвертого місця на перше багато в чому завдяки суворим заходам, які були прийняті у фінансовій сфері США і Великобританії на тлі світової фінансової кризи.

Сінгапур став четвертим, а першу десятку найбільш розвинених фінансових ринків закривають Австралія, Канада, Нідерланди, Японія, Швейцарія і Норвегія.

Росія в цьому списку зайняла 39 місце, випередивши серед іншого такі держави, як Мексика (номер 41), Туреччина (43), Угорщина (47), Аргентина (53). При цьому російський ринок, за оцінками ВЕФ, відстає від таких країн, як Китай (19), Ізраїль (26), Бразилія (30), Польща (33) і Панама (37).

Коефіцієнт фінансової стійкості ВЕФ оцінює фінансові системи 60 країн. Рейтинг, який вперше був складений в 2008 р., враховує ефективність і обсяг банківської діяльності, а також інші фінансові послуги, сприятливість ведення бізнесу і фінансову стабільність.

Нагадаємо, у вересні ВЕФ помістив Україну в рейтингу конкурентоспроможності на 82 місце. Україна в цьому списку знаходиться в оточенні таких країн, як Ботсвана (80), Тринідад і Тобаго (81), Намібія (83) і Гватемала (84). На думку експертів ВЕФ, найбільшими проблемами в Україні є корупція, податкове регулювання, доступ до фінансування, неефективне державне управління, податкові ставки й інфляція.

ВЕФ - міжнародна неурядова організація, створена в 1971 р., діяльність якої спрямована на розвиток міжнародного співробітництва в глобальному масштабі, а також на рівні окремих регіонів і галузей.