ua en ru

ВАСУ просить КСУ роз'яснити, чи належать до сфери публічного права судові справи, пов'язані із земельними конфліктами.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) просить Конституційний суд України (КСУ) роз'яснити, чи лежить розгляд справ, пов'язаних із земельними конфліктами, "у площині публічного права, чи ці справи носять приватно-правовий характер". Про це заявила РБК-Україна представник ВАСУ із даної справи Любов Гончар у кулуарах КСУ. За словами Л.Гончар, необхідність звернення до КСУ викликана неоднозначною судовою практикою у розгляді судових справ, пов'язаних із конфліктами навколо землі. Зокрема ВАСУ просить роз'яснити, "чи лежить розгляд таких справ в площині публічного права чи ці справи носять приватноправовий характер". За її словами, якщо це сфера публічного права, то розгляд суперечок між юридичними/фізичними особами та місцевою владою входить до компетенції адмінсудів, а якщо суперечки мають приватноправовий характер, то це - підсудність судів загальної юрисдикції, або господарських судів.

Нагадаємо, КСУ розпочав сьогодні розгляд справи у формі усних слухань за поданням ВАСУ щодо тлумачення положень ч. І ст. 143 Конституції, пунктів "а", "б", "в", "г" ст. 12 Земельного кодексу та п. 1 ч. І ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства в аспекті наступних питань:

- чи вбачається зі слів "вирішують питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції", викладених у ч. І ст. 143 Конституції, що органи місцевого самоврядування є суб'єктами владних повноважень при вирішенні питань місцевого значення в процесі реалізації своїх повноважень у сфері земельних відносин;

- чи витікає із положень пунктів "а", "б", "в", "г" ст. 12 Земельного кодексу, що орган місцевого самоврядування при здійсненні зазначених у цих положеннях повноважень виступає як суб'єкт владних повноважень;

- чи належить до компетенції адмінсудів в аспекті ч. І ст. 17 Кодексу адмінсудочинства розгляд суперечок про визнання недійсними рішень (дій, бездіяльності) органів місцевого самоврядування , якими порушуються права фізичних та юридичних осіб у сфері регулювання земельних відносин.

Суддя-доповідач у справі - Володимир Кампо.