ua en ru

В.Ющенко заветував закон про введення мораторію на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення (доповнення).

Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення" для повторного розгляду Верховною Радою України. Про це повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату глави держави.

Представлятиме пропозиції Президента України під час розгляду закону на пленарному засіданні ВР перший заступник глави Секретаріату президента України - представник Президента України у Кабінеті міністрів України Олександр Шлапак.

Нагадаємо, ухваленим парламентом 20 листопада ц.р. законом пропонувалося на період фінансової кризи, до встановлення розміру мінімальної заробітної плати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму, до погашення заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій та грошового забезпечення студентів, курсантів та учнів запровадити мораторій на підвищення цін на всі види лікарських засобів і виробів медичного призначення. Згідно з пропозиціями, лікарські засоби та вироби медичного призначення реалізовувалися б за цінами, встановленими державою. До введення державної реєстрації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення вони реалізовувалися б за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 р.

На думку В.Ющенка, ринок ліків в Україні безпосередньо пов'язаний з імпортом зазначених товарів, а відповідно, і курсовими різницями. "Це жодним чином не враховано при запровадженні законом порядку, за яким реалізація лікарських засобів та виробів медичного призначення має здійснюватися за цінами, що склалися за станом на 1 липня 2008 р. Між тим, за станом на 1 липня 2008 р. курс долара становив 4,85 грн/дол., а на кінець жовтня 2009 р. - 8 грн/дол., тобто вартість зазначеної іноземної валюти зросла на 65%", - зазначає глава держави. Він наголошує, що реалізація лікарських засобів і виробів медичного призначення суб'єктами господарювання за цінами, що склалися за станом на 1 липня 2008 р. призведе до втрати обігових коштів підприємств, скорочення обсягів та асортименту виробництва ліків та виробів медичного призначення, а відтак - до дефіциту вітчизняних та іноземних лікарських засобів.