ua en ru

В.Ющенко ветував закон "Про внесення змін до статті 23 Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди".

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою Закон "Про внесення змін до статті 23 Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди". Про це повідомляє прес-служба глави держави. Пропозиції Президента України під час розгляду зазначеного закону на пленарному засіданні парламенту представлятиме заступник глави Секретаріату президента України - представник Президента у Конституційному суді Марина Ставнійчук.

У своїх пропозиціях В.Ющенко зазначає, що суперечить Конституції України норма, викладена в новій редакції ч. 3 ст. 23 Цивільного кодексу України, щодо розміру грошового відшкодування моральної шкоди, який визначається судом залежно від характеру правопорушення, статусу особи, якій завдана така шкода, характеру та способу поширення недостовірної інформації, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення, а також щодо врахування при визначенні розміру відшкодування моральної шкоди вимог розумності і справедливості, а також матеріальне становище особи, яка нанесла таку шкоду. "Це суперечить Конституції України, за якою усі люди є рівні у правах (стаття 21), громадяни мають рівні конституційні права та є рівними перед законом", - сказано у пропозиціях Президента.

В.Ющенко також зазначив, що запроваджувані законом, що розглядається, критерії не узгоджуються і з положеннями Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Президент зауважує, що не можна не зважати й на те, що частина третя статті 23 Цивільного кодексу України (в редакції Закону, що надійшов на підпис), після виключення з неї таких критеріїв для визначення судом розміру грошового відшкодування моральної шкоди, як глибина фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, не узгоджується з частиною другою цієї ж статті, якою встановлено, що моральна шкода полягає, зокрема, саме у фізичному болю та стражданнях, душевних стражданнях фізичної особи у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів, а також з частиною першою статті 1167 Кодексу, яка підставою відповідальності за завдану фізичній або юридичній особі моральну шкоду визначає наявність вини особи, яка завдала шкоду.

Ураховуючи викладене, пропонується відхилити закон "Про внесення змін до статті 23 Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди".