ua en ru

В.Ющенко "ймовірно вже сьогодні" накладе вето на виділення 608 млн грн на боротьбу з грипом, - І.Попов.

Президент України Віктор Ющенко "ймовірно вже сьогодні" накладе вето на закон щодо виділення 608 млн грн на підготовку до можливої другої і третьої хвилі епідемії грипу. Про це журналістам заявив постійний представник Президента України у Верховній Раді України Ігор Попов, передає кореспондент РБК-Україна. "Проблема полягає в тому, що ВР і уряд у черговий раз не сказали точні джерела фінансування цього закону, і, по суті, вказані джерела, яких немає... Вже сьогодні відбудуться консультації Президента з міністром охорони здоров'я і Нацбанком щодо можливості виділити до кінця року 608 млн грн, чи треба їх виділяти вже на початку 2010 р. Тому, очевидно, що треба негайно вносити проект бюджету на 2010 р. і там передбачати кошти на боротьбу з епідемією на січень і лютий. А ручним рішенням ці кошти знайти неможливо... Тому, вже сьогодні Президент вирішить, чи буде вето на цей закон. Але часу використати ці кошти вже немає, бо банки працюють до 25 грудня", - сказав він.

У свою чергу, перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін зазначив, що БЮТ готовий до спільного сценарію. "Вето Президента на цей закон розробляється Партією регіонів і Президентом... Вони домовилися, що можуть виділити 200 млн грн, а 608 млн грн для них неприйнятні. І він (В.Ющенко) накладе вето і все заблокується", - сказав він.
При цьому, А.Кожем'якін запевнив, що до кінця року уряд у повному обсязі може використати відповідні 608 млн. "410 млн грн з них підуть на боротьбу з епідемією, придбання обладнання і вакцини, а інші кошти - на виплату преміальних тим лікарям, які працювали цілодобово", - сказав він.
Нагадаємо, раніше сьогодні Верховна Рада України ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 246 депутатів з 432 зареєстрованих в залі.
Депутати підтримали поправку до закону про збільшення коштів, що виділяються на боротьбу з грипом, у 200 млн грн (як це було визначено прийнятим в першому читанні законопроектом) до 608 млн грн. За дану поправку проголосували 232 депутати з 433 зареєстрованих в залі. Не голосувала за збільшення коштів у повному складі фракція Партії регіонів.
Джерелом покриття зазначених видатків пропонується визначити надходження від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України поточного року, які частково мають зараховуватись до загального фонду державного бюджету.