ua en ru

В.Ющенко у листі до Д.Медведєва вніс конкретні пропозиції щодо газових контрактів, - Б.Соколовський.

Президент України Віктор Ющенко у листі до свого російського колеги Дмитра Медведєва звернув його увагу на нагальну необхідність конструктивно вирішити існуючі проблемні питання в газовій сфері - насамперед йдеться про важливість перегляду газових контрактів від 19 січня 2009 р. Про це в інтерв'ю телеканалу «Інтер» заявив представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє Головна служба інформаційної політики Секретаріату президента.

«Головна мета цього звернення до російської сторони - щоб за столом переговорів, в конструктивній атмосфері, врегулювати всі питання, аби на середню і довгострокову перспективи мати нормальне рівноправне взаємовигідне співробітництво у газовій сфері», - сказав Б.Соколовський, нагадавши, що В. Ющенко неодноразово висловлював думку щодо необхідності перегляду цьогорічних газових контрактів з РФ.

Б.Соколовський підкреслив: у листі до Д. Медведєва Президент України у коректній формі виклав наше бачення поточної ситуації у газовій сфері, гарантій України щодо виконання зобов'язань по поставках і транзиту газу в цьому опалювальному сезоні, а також окреслив ті труднощі та загрози, які можуть виникнути у випадку збереження наших газових контрактів у нинішньому вигляді.

Разом з тим, відзначив представник Президента, глава держави вніс «конкретні пропозиції» щодо форми і способу регулювання тих питань, які виявилися проблемними за підсумками періоду, що минув після підписання контрактів.

Серед основних пропозицій Президента: перехід на ринкові, економічно обґрунтовані сучасні принципи формування як транзиту, так і поставок газу; визначення граничних обсягів обов'язкового відбору газу для потреб України та по обсягах транзиту; необхідність корегування формул обрахунку ціни на газ та транзитної ставки; вирішення питання щодо симетричної відповідальності сторін-учасників контракту за порушення його умов.