ua en ru

В.Ющенко зупинив дію розпорядження Кабміну про загальний реєстр податкових накладних.

Президент України Віктор Ющенко підписав указ №872/2009 "Про зупинення дії розпорядження Кабінету міністрів України від 23 вересня 2009 р. №1178-р". Текст відповідного указу розміщено на офіційному сайті глави держави.

Кабмін розпорядженням №1178-р "Питання загального реєстру податкових накладних" запровадив реєстрацію податкових накладних платників податку - продавців товарів (робіт, послуг) у загальному реєстрі податкових накладних та уповноважив Державну податкову адміністрацію України встановити порядок ведення цього реєстру. Уряд також установив, що податкова накладна надається покупцю товарів (робіт, послуг) після внесення відомостей про неї до реєстру; у разі порушення продавцем установленого порядку реєстрації податкових накладних ДПАУ має право проводити перевірку достовірності зазначених платником податку сум податкових зобов'язань з метою встановлення права покупця на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту; надходження до органу державної податкової служби інформації про виявлення розбіжностей у даних податкової накладної та реєстру є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки продавця та покупця, а невідповідність даних, зазначених у податковій накладній, даним реєстру не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, зазначеної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період, при цьому покупець втрачає право на податковий кредит відповідно до податкової накладної, якщо сума податку на додану вартість згідно з накладною не відображена продавцем у податковій декларації або продавець не провів у повному обсязі розрахунки з бюджетом за такою декларацією.

На думку В.Ющенка, назване розпорядження уряду не відповідає Конституції України. З відповідним поданням Президент звернувся до Конституційного суду України.