ua en ru

В.Ющенко зупинив дію урядової постанови про передачу газорозподільних мереж ДП "Нафтогазмережі".

Президент України Віктор Ющенко підписав указ №1097/2009 "Про зупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 10 червня 2009 р. №775". Текст відповідного указу розміщено на офіційному сайті глави держави.

На думку В.Ющенка, постанова №755 "є не чим іншим, як запровадженням монополії дочірнього підприємства НАК "Нафтогаз України" на всьому ринку послуг з розподілу природного і нафтового газу та постачання природного газу споживачам за регульованим тарифом, а відтак, установленням обмежень і перепон для інших суб'єктів господарювання різних форм власності щодо провадження зазначених видів господарської діяльності".

Президент наголошує, що за таких обставин названа постанова не відповідає Конституції України, якою встановлено обов'язок держави щодо забезпечення захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, їх рівність перед законом.

Нагадаємо, згідно з положенням постанови №775, майно газорозподільчих мереж (розподільчі газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спеціального призначення, а також проектно-кошторисна і виконавська документація), яка згідно з законодавством України перебуває у державній власності і не підлягає приватизації, передається на визначеного НАК "Нафтогаз України" її дочірнього підприємства. НАК "Нафтогаз України" 4 серпня 2009 р. завершила створення дочірнього підприємства (ДП) "Нафтогазмережі" для управління розподільчими газовими мережами.