ua en ru

В січні-березні поступово вирівнявся баланс між попитом на валюту та її пропозицією, - Мінекономіки.

Протягом січня-березня 2010 р. на вітчизняному валютному ринку відбувалось поступове вирівнювання балансу між попитом на іноземну валюту та її пропозицією. Про це сказано в аналітичній записці департаменту макроекономіки Міністерства економіки України.

Як відзначають автори записки, загалом протягом січня-лютого на міжбанку попит на іноземну валюту превалював, але при цьому спостерігалась тенденція до його поступового зменшення. У березні розвиток подій на валютному ринку охарактеризувався стійким перевищенням пропозиції іноземної валюти над попитом на неї.

Як наслідок, в цілому у І кварталі гривня продемонструвала ревальваційні тенденції, причому, якщо у січні на валютному ринку мала місце девальвація, то у лютому відбулась ревальвація з її посиленням у березні.

На думку експертів Мінекономіки, передумовами формування ревальваційних тенденцій на валютному ринку стали:

- збільшення притоку за експортними операціями, особливо з боку металургійної галузі, через поступове покращення зовнішньоекономічного середовища;

- зростання активності іноземних інвесторів, які скуповували вітчизняні акції та державні облігації. За даними Національного банку вкладення нерезидентів в ОВДП у березні збільшились з 1038 до 2319 млн. грн.;

- зменшення у березні обсягу переказів іноземної валюти на користь нерезидентів.