ua en ru

В.Янукович в разі перемоги на виборах Президента України створить консорціум з управління ГТС за участю "Газпрому".

Кандидат на пост Президента України Віктор Янукович вчора пообіцяв у разі перемоги на президентських виборах створити консорціум з управління газотранспортною системою за участю "Газпрому", повідомляє «Комерсант-Україна». На його думку, таким чином вдасться збільшити обсяг прокачування газу через територію України і добитися нижчої ціни палива.

"Я вноситиму пропозицію про створення консорціуму для експлуатації системи і її реконструкції з метою збільшення обсягів прокачування газу", - заявив В.Янукович в ефірі Миколаївської ТРК. На його думку, натомість Україна зможе отримати "справедливу" ціну газу.

Раніше В.Янукович повідомив, що має намір провести переговори з "Газпромом" про перегляд контрактів на постачання газу. А джерело в Партії регіонів уточнило, що якщо Росія не погодиться поставляти газ за нижчими цінами, то Україна почне купувати його в Туркменії.

Пропозиція В.Януковича зацікавила "Газпром". "Ми давно виступаємо за створення консорціуму. І якщо ініціатива нового Президента України буде підтримана, це може означати, що країна нарешті забезпечить необхідні інвестиції в модернізацію ГТС", - заявило джерело в монополії. Програма модернізації газотранспортної системи (ГТС), затверджена Кабміном, передбачає інвестиції в обсязі 2,57 млрд дол. Фінансувати її планувалося за рахунок кредитних коштів, які Євросоюз обіцяв виділити в березні минулого року (загальна сума - 2 млрд дол.), і коштів "Нафтогазу".

У свою чергу кандидат на пост Президента України Юлія Тимошенко заявила, що не допустить створення консорціуму. "В разі його створення Україна, безумовно, програє. Річ у тому, що від планів з будівництва обхідних газопроводів Росія не відмовиться. Рішення про це вже ухвалене на рівні прем'єр-міністра Володимира Путіна, залучені інвестори і виділені необхідні кошти", - сказав радник прем'єра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. Він нагадав, що в 2009 р. обсяг прокачування російського газу через територію України знизився на 31% - до 75 млрд куб. м, але це було пов'язано виключно з падінням споживання газу в країнах Євросоюзу. "Вже цього року обсяг прокачування виросте до 110 млрд куб. м", - впевнений він.