ua en ru

В.Янукович: Україна виступає за обговорення в рамках ОБСЄ ініціативи підготовки нового договору про європейську безпеку.

Україна виступає за обговорення в рамках ОБСЄ ініціативи підготовки нового договору про європейську безпеку. Про це Президент України Віктор Янукович заявив сьогодні під час зустрічі із головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Казахстану Канатом Саудабаєвим, повідомляє прес-служба глави держави.

"Україна завжди підтримувала конструктивний рівень співробітництва з ОБСЄ, надаючи цьому важливого значення", - сказав В.Янукович. Вік також підтримав ініціативу казахстанського представництва щодо скликання саміту ОБСЄ, висловивши готовність спільно працювати над наповненням його порядку денного.

В.Янукович відзначив: "Ми готові взяти активну участь в обговоренні ініціативи Президента Росії Дмитра Медведєва щодо нового договору про європейську безпеку, підтриманої низкою європейських країн, і вважаємо, що ОБСЄ - найбільш зручний майданчик для таких дискусій. Ми також вважаємо, що дуже важливо відобразити у цьому документі гарантії безпеки держав, що добровільно відмовилися від ядерних арсеналів, а також держав, які, як і Україна, не входять до жодного з військових блоків і не є членами існуючих у Європі військово-політичних блоків. Ще один важливий момент - базисне право держав на власний вибір засобів забезпечення національних інтересів і національної безпеки".

Говорячи про розвиток двосторонніх відносин України і Казахстану, В.Янукович підкреслив, що вони завжди і на усіх рівнях були активними й дружніми. Водночас Президент зазначив, що хоча торгово-економічна співпраця двох країн має величезний потенціал, однак використається він далеко не повністю. Підтвердження тому - скорочення обсягів взаємної торгівлі. Ці та інші питання будуть, за словами В.Януковича, предметом обговорення учасників IX засідання спільної міждержавної комісії.

Глава держави особливо підкреслив важливість співробітництва України і Казахстану в енергетичній сфері, а також у космічній галузі.