ua en ru

В.Янукович запропонував РФ і США підписати договір по стратегічних наступальних озброєннях в Києві.

У Міністерстві закордонних справ РФ повідомили, що Київ включився в боротьбу за право стати місцем підписання нового договору по стратегічних наступальних озброєннях (СНВ) і тим самим прийняти у себе історичний російсько-американський саміт з ядерного роззброєння, пише "Комерсант-Україна". "Пропозиція прозвучала на переговорах Януковича з президентом Медведєвим і прем'єром Путіним 5 березня", - пояснило джерело.

Як заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман, ініціатива провести зустріч президентів РФ і США на українській території належить президентові України Віктору Януковичу. "Я думаю, що це дуже цікава ідея. Більш того, російська сторона віднеслася до неї з цікавістю. І якщо американці будуть не проти, Україна нарешті стане тим мостом між Сходом і Заходом, про який завжди говорив наш лідер", - відзначила Г.Герман. Вона додала, що, судячи з відгуків на ініціативу з російського боку, на цьому напрямі все йде непогано. "Вже одне те, що це питання піднімалося і на зустрічі з Дмитром Медведєвим, і на переговорах з Володимиром Путіним, говорить про те, що процес матиме продовження", - завірила Г.Герман.

Тема причетності Києва до процесу ядерного роззброєння може отримати продовження вже на сьогоднішніх переговорах міністрів Грищенка і Лаврова в Москві. Вони обговорять підготовку першого візиту Дмитра Медведєва до України, який заздалегідь запланований на кінець травня-початок червня, і, за даними дипломатичних джерел, можуть підписати документ про співпрацю своїх відомств. Не виключено, що міністри торкнуться і питання про місце підписання СНВ. Тим більше що президенти, що зідзвонилися минулої суботи, Дмитро Медведєв і Барак Обама дали зрозуміти, що робота над документом вийшла на фінішну пряму.

Договір може бути підписаний до наміченої на 12 квітня конференції з ядерної безпеки, яка відбудеться у Вашингтоні. Настрій на швидке укладення угоди підтвердила і прес-секретар російського лідера Наталія Тімакова: "Виходячи з останньої розмови президентів, ми цілком оптимістично дивимося на можливість укладення договору найближчим часом".