ua en ru

В Україні за 9 міс. 2009 р. виробництво аміаку, карбаміду і селітри зменшилось на 30 %, - В.Новицький.

В Україні за 9 місяців 2009 р. було вироблено 2,1 млн т аміаку, 2,29 млн т карбаміду і 1,27 млн т селітри. Враховуючи, що потужності виробництва того ж карбаміду в Україні складають 3,6 млн т, а селітри - 2,2 млн т, падіння склало понад 30%, повідомив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" міністр промполітики України Володимир Новицький. За його словами, у зв'язку з кризою суттєво знизилося завантаження хімічних підприємств, зокрема тих, що виробляють азотні добрива. "Таким чином, в серпні підприємства були на порозі повної зупинки", - підкреслив В.Новицький.

За його словами, завдяки введенню спеціальної ціни природного газу для виробників азотних міндобрив вдалося не лише уникнути зупинки виробництва, але і вже у вересні ц.р. наростити виробництво аміаку на 40 тис. т, карбаміду - на 70 тис. т, аміачної селітри - на 5 тис. т. У жовтні також відбулося зростання обсягів виробництва на 5-6% порівняно з вереснем. "У поточному році ми розраховуємо виробити 2,8 млн т аміаку, 3,2 млн т карбаміду і 1,6 млн т селітри", - відзначив В.Новицький.

Також він додав, що в середньому рентабельність по галузі близька до нуля. "Наприклад, сєверодонецький "Азот" досі працює в мінус, а ось Одеський припортовий завод вже за наслідками роботи дев'яти місяців цього року вийшов на беззбиткове виробництво. Сподіваюся, очікуване зростання цін аміаку і карбаміду на зовнішніх ринках в грудні-лютому, коли напередодні весняних польових робіт ринок починає оживати, дозволить нашим заводам поліпшити свої позиції", - сказав міністр промполітики України.