ua en ru

В Україні найближчим часом не очікується збільшення цін на молочні товари, - УАК.

В Україні найближчим часом значного збільшення цін на молочні товари, за інших рівних умов, очікувати не слід. Такий прогноз Української аграрної конфедерації (УАК) оприлюднив її прес-центр.

Наприкінці січня 2010 р. загальноєвропейські цінові тенденції змінились на пониження цін, що найближчим часом вплине на внутрішній український молочний ринок, зазначають в УАК.
Віце-президент ВГО "УАК", голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський зазначив, що декілька місяців тому значна частина молочної продукції завозилася із-за кордону, зокрема, з Польщі. Адже на той момент вершкове масло коштувало дешевше, аніж собівартість виробництва в Україні.

Така проблема виникала тому, що вітчизняні виробники відчували брак якісної сировини на внутрішньому ринку. За даними Спілки молочних підприємств, більш, ніж 80% сировини виробляються на подвір'ї у селян, воно менш якісне через недотримання частиною господарів необхідних вимог щодо виробництва, зберігання та транспортування продукції, а тільки 20% - сільськогосподарськими підприємствами.

Наразі виробники повертаються до вітчизняної сировини, адже ціна імпортну за останні місяці підвищилася. "Сировина почала дорожчати з жовтня місяця 2009 року внаслідок сезонного підвищення цін. Але вже у грудні-січні відбулося дуже стрімке, в порівнянні з літом, зростання вартості сировини - практично удвічі. Був період, коли завозилося білоруське масло, та й воно втратило свою актуальність. На сьогодні ціноутворенням у Білорусі займається держава, яка встановила індикативні ціни, які в порівнянні з українськими на 15% більші" - зазначив В.Чагаровський.