ua en ru

В Україні з 1 березня 2010 р. набувають чинності нові правила паркування.

В Україні з 1 березня 2010 р. набувають чинності нові правила паркування транспортних засобів. Відповідна постанова Кабінету міністрів України від 3 грудня 2009 р. №1342 "Про затвердження Правил паркування транспортних засобів" опублікована сьогодні в газеті "Урядовий кур'єр".

Згідно документу, паркування може бути платним або безоплатним відповідно до рішення органу місцевого самоврядування або оператора.

Розміщення майданчиків для паркування за окремими адресами здійснюється у встановленому порядку органами місцевого самоврядування за погодженням з Державтоінспекцією МВС згідно з місцевими правилами забудови.

Під час розміщення майданчиків для паркування на вулицях і дорогах населених пунктів необхідно враховувати наявність та характеристики комунікацій та інженерних мереж; умови для забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема видимості в плані та повздовжньому профілі; параметри поперечних та поздовжніх ухилів; розташування зелених насаджень; стан покриття проїзної частини.

Забороняється розміщення майданчиків для паркування на вулицях з двома смугами руху завширшки менш як 7,5 м.

Оператор не несе відповідальності за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування.

Крім того, з 1 січня 2012 р. набирають чинності два пункти постанови, згідно яким відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 10 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару, а також на спеціально обладнаних майданчиках для платного паркування обов'язково повинні бути встановлені автоматичні в'їзні та виїзні термінали.