ua en ru

В Україні з 1 червня 2010 р. запроваджуються спеціальні бланки свідоцтв про право власності на нерухоме майно.

Міністерство юстиції України затвердило зразки свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна. Згідно з наказом міністра юстиції Олександра Лавриновича, відповідні свідоцтва уводяться в дію з 1 червня 2010 р., повідомляє прес-служба відомства.

Наказом встановлено, що підприємства бюро технічної інвентаризації з 1 червня 2010 р. здійснюватимуть видачу на спеціальних бланках витягів про реєстрацію прав власності на нерухоме майно та витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Довідки-характеристики, видані до 1 червня 2010 р., будуть дійсними протягом трьох місяців з дати їх видачі.

Наказом впорядковуються й інші відносини щодо видачі витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно та оформлення свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна на спеціальних бланках.

Зокрема, встановлюється порядок постачання, зберігання, обліку та звітності про витрачання спеціальних бланків для видачі витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно та свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна. Вносяться зміни до інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України тощо.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Зміни до інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій - з 1 червня 2010 р.

Як повідомлялося, 11 лютого 2010 р. Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обмежень". Закон передбачає покладення повноважень щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень на Міністерство юстиції, а також створення єдиної системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень у системі Міністерства юстиції.