ua en ru

В Україні виробники цукру хочуть перерозподілити квоти на ввезення сирцю з країн-учасниць ВТО.

В Україні виробники хочуть перерозподілити квоти на ввезення сирцю з країн-учасниць ВТО, передає "Комерсант-Україна".
Компанії "Цукровий союз "Укррос", "Астарта", "Укрпромінвест", "Райз" і "Панда", яких припадає на частку до 60% обсягу виробництва цукру в країні, минулої середи направили віце-прем'єрові Віктору Слауті, а також Міністерствам економіки і аграрної політики листа з проханням анулювати видані попереднім урядом ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою ВТО, повідомили видання в компаніях.
Цього року Мінекономіки України видало ліцензії на ввезення 233 тис. т цукру-сирцю шести компаніям. З тих, що отримали дозволи відомі лише дві - "Цукровий союз "Укррос" (отримала ліцензію на 70 тис. т) і "Юкрейніан Шугар Компані" (дочка ED&F Man; 32,9 тис. т). Назви ще чотирьох компаній не розголошуються. "Таким великим виробникам цукру в Україні, як "Астарта", "Укрпромінвест", "Панда" і "Райз", що подавали заявки, у видачі ліцензій було відмовлено", - говорить власник агрохолдинга "Панда" Геннадій Бобов.
У компаніях вважають, що рішення про видачу ліцензій слід переглянути і наново розподілити квоту. "В цьому випадку ми зможемо гарантувати уряду, що оптова ціна на ринку цукру до початку маркетингового року (1 вересня) не перевищить 7,5 тис. грн/т", - йдеться в листі. Сахаровиробники вимагають від уряду створити комісію для перевірки законності розподілу ліцензій за участю представників Головного контрольно-ревізійного управління і Генпрокуратури. "Якщо ліцензії будуть переглянуті і нам дозволять подати заявку, ми обов'язково візьмемо участь в тендері", - сказав глава ради директорів і співвласник ED&F Man Едвард Магієра.
Віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута повідомив видання, що уряд підтримує ініціативу виробників. "Квоту роздали незрозуміло кому. Ми обов'язково створимо комісію і перевіримо, як вона розподілялася. А ліцензії переглянемо, і зробимо це швидко", - запевнив він виданню. За словами В.Слаути, з розподіленого обсягу ввезено тільки 33 тис. т цукру, чотири компанії, назви яких не розголошуються, не завозять продукт, тому ціни на ринку штучно підвищуються. Віце-прем'єр вважає, що оптова ціна має бути навіть нижче, ніж пропонують виробники, - 6-6,5 тис. грн/т. В цьому випадку цукор в роздрібі коштуватиме, за оцінками експертів, 7-8 грн/кг.
Нагадаємо, 30 березня міністр аграрної політики Микола Прісяжнюк заявив, що очолюване ним Міністерство встановило щомісячні обсяги ввезення для компаній, що отримали ліцензії, і якщо вони не ввезуть 230 тис. т цукру-сирцю до червня, Мінагрополітіки позбавить їх ліцензій. Обсяг дефіциту цукру нинішнього маркетингового року в Мінагрополітіки оцінюють в 450 тис. т, учасники ринку - в 300 тис. т. "Ми не впевнені, що при існуючому порядку розподілу ліцензій компанії зможуть виконати узгоджений з Мінагрополітіки графік ввезення цукру-сирцю. У результаті в підвищенні цін звинувачуватимуть нас, виробників", - говорить голова наглядової ради "Цукрового союзу "Укррос" Сергій Федоренко.