ua en ru

В Україні необхідно створювати державні корпорації за прикладом Росії, - промисловець.

В Україні необхідно створювати державні корпорації за прикладом Росії. Таку думку РБК-Україна висловив президент, голова наглядової ради ВАТ «Турбогаз» (Харків) Олег Ільютко.
«Росія створила в себе дев'ять держкорпорацій вже досить давно і досвід їхньої роботи як негативний, зокрема, «Роснано» (розкрадання коштів), так і позитивний - «Росатом». Цей досвід необхідно використовувати не сліпо копіюючи, а саме використовувати, аналізуючи причини, які привели і до успіху і до негативних явищ», - впевнений промисловець.
В Україні, вважає О.Ільютко, необхідно створити авіаційну, суднобудівну, фармацевтичну, хімічну та ін. галузеві корпорації, в які будуть об'єднані підприємства як єдиного технологічного циклу, так і підприємства, що випускають продукцію одного виду.
«Основна помилка Росії, яку вони вже усвідомили - не тільки створення сверхгігантскіх об'єднань, але і те, що ці об'єднання перебувають в управлінні чиновників. Російська програма партнерства держави і бізнесу не є вирішенням цієї проблеми, хоча, безумовно, сама ідея позитивна. Але при створенні держкорпорацій необхідно відразу робити другий крок - вже створювати їх як АТ», - сказав О.Ільютко. На його думку, без цього і наступних кроків просте створення держкорпорацій може навіть погіршити ситуацію.
«На другому етапі держава повинна впустити і в управління, і в фінансування цих держкорпорацій приватний бізнес. Повинна бути проведена додаткова емісія акцій, яка дозволить залучити необхідні для переоснащення виробництва, фінансування програм розвитку кошти і в той же час дасть доступ приватним інвесторам до управління цими корпораціями», - заявив промисловець.
Крім того, на думку О.Ільютка, держпакет акцій не обов'язково повинен знаходитися в руках якого-небудь держвідомства. «Потрібно, щоб він був розподілений пакетами не нижче блокуючого або не нижче 10% між кількома відомствами. Було б добре, щоб частину цих пакетів викупив Пенсійний фонд України, як інституціональний інвестор», - порадив О.Ільютко.
Він впевнений, що створення держкорпорацій в Україні може принести позитивний результат через три роки.