ua en ru

В Україні необхідно створити архів всіх біржових операцій з ЦП і єдиний реєстр інформації про емітенти, - учасник ринку.

В Україні необхідно створити архів всіх біржових операцій з цінними паперами і єдиним реєстром інформації про емітенти. Про це, виступаючи на круглому столі «Першочергові питання розвитку фондового ринку», заявив керівник підрозділу торгових операцій ІК «Альфа Капітал Україна» Денис Долматов, передає кореспондент РБК-Україна.

«Ми сьогодні перейшли в структурі біржової торгівлі на ринок заявок. Знеособлені заявки - це відразу ж збільшило нашу ліквідність. Ми нарешті упровадили інтернет-трейдінг, де на сьогоднішній день ми бачимо, що фізичні особи (які вважаються найрозумнішими в світі і не довіряють фондам спільного інвестування, а хочуть у вільний час самі грати на ринку) вже дістали доступ... Виникло питання - людям, які сьогодні мають гроші, їм потрібні об'єкти для інвестування. Якщо ми створюємо єдиний реєстр, давайте внесемо весь спектр інформації про емітент. Повинен бути створений архів по торгах паперами для інвесторів, по всіх трьох-чотирьом основних майданчиках. . це дуже важливо. Буде більшим розкриття інформації - буде збільшення на ринку частки інвесторів - фізичних осіб», - сказав Д.Долматов.

Також експерт підкреслив, що в розвитку інфраструктури фондового ринку Україні слід використовувати досвід РФ, в тій частині, яка дозволяє російським компаніям здійснювати розміщення на закордонних майданчиках. «Треба піти шляхом Російської Федерації. У них є сьогодні допуски до розміщень на зарубіжних майданчиках, але є певні обмеження - щоб папір був лістингований в країні. Це просто необхідно робити, тому що це збільшить нашу ліквідність, приплив іноземного капіталу в країну. Ми сьогодні торгуємо «Миронівським хлібопродуктом» в Лондоні, «Феррекспо» - в Лондоні. По «Феррекспо» - папір торгується в Лондоні, актив - Полтавський ГОК, знаходиться в Україні, але ми не відчуваємо ринку цього паперу. На сьогоднішні день с/х підприємства України не торгуються в країні. Ми сьогодні відводимо десь близько 500 млн дол. free-float агрокомпаній, які сьогодні не підтримують нашу ліквідність. Тобто ми не створюємо сьогодні ринок ЦП України, ми створюємо ринок ЦП у Варшаві, у Франкфурті і в Лондоні», - резюмував Д.Долматов.