ua en ru

В Україні податкове навантаження на дорогі сигарети з 1 січня 2010 р. зросте на 25%, а на дешеві - на 40%, - експерт.

В Україні податкове навантаження на дорогі сигарети з 1 січня 2010 р. зросте на 25%, а на дешеві - на 40%. Про це сьогодні на прес-конференції заявив заввідділу з боротьби з тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Краковський, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, те, що підвищення цін змушує людей купляти більш дешеві цигарки, як це не парадоксально, є добрим. "МОЗ не має жодних даних про більше або менш шкідливі цигарки для здоров'я, всі цигарки однакові шкідливі. Показник, так званої якості, це показник, в першу чергу, смакових якостей. Тому, якщо через підвищення ціни, людина почне вживати дешевші, тобто менш смачні цигарки, це для деяких людей може стати першим кроком до повного припинення куріння", - зазначив К.Краковський.

Він також повідомив, що середня вартість цигарок з фільтром за 1 пачку за останні 16 місяців збільшилась на 220%, а на цигарки без фільтру - на 395%. Якщо в січні-серпні 2008 р. середня ціна за пачку цигарок з фільтром становила 2 грн 64 коп., то в січні 2010 р. - 5 грн 80 коп. і відповідно за аналогічний період середня ціна за пачку цигарок без фільтру зрозла з 86 коп. до 3 грн 40 коп.