ua en ru

В Україні найбільш уражені хабарництвом земельні правовідносини та система регулювання фінансових послуг, - О.Медведько.

В Україні найбільш уражені хабарництвом земельні правовідносини, система регулювання дозволів і фінансових послуг, сфера приватизації, відчуження державного майна. Про це повідомив генеральний прокурор України Олександр Медведько в інтерв'ю "Голосу України". "На розгляд судів органи прокуратури направили понад 1,6 тис. кримінальних справ про злочини з ознаками корупційних діянь, стосовно майже 2 тис. осіб. При цьому акцент у роботі зміщений на виявлення та розслідування серйозних фактів хабарництва, внаслідок чого істотно зросла кількість направлених до суду кримінальних справ відповідної категорії", - зазначив він.
О.Медведько додав, що правоохоронні органи держави значно активізували зусилля з викриття та ліквідації організованих груп і злочинних організацій з корумпованими зв'язками. Знешкоджено 30 таких груп, в тому числі сім злочинних організацій. "Досягнуто успіхів у протидії хабарництву у сфері освіти (майже 600 злочинів). Упродовж 2009 р. стосовно суддів направлено до суду 25 кримінальних справ, 12 з яких - за фактами хабарництва. Наразі 32 кримінальні справи щодо суддів перебувають у провадженні слідчих Генпрокуратури України", - сказав він.
Генпрокурор зазначив, що на стан протидії корупції в судовій гілці влади негативно впливає недосконала та непрозора процедура притягнення до відповідальності та звільнення з посад корумпованих суддів. "Непоодинокі факти скоєння корупційних злочинів працівниками правоохоронних органів. Так, минулого року такі злочини вчинили 16 працівників прокуратури, 399 - органів внутрішніх справ, 10 - Служби безпеки України, 114 податківців, 21 митник. До адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь притягнуто 224 працівники органів внутрішніх справ, 184 податківці, 32 митники, 39 прикордонників та два співробітники Служби безпеки", - підкреслив О.Медведько.
Органи прокуратури вживають адміністративно-правові заходи до протидії корупції. Торік до суду направлено більш як 1,7 тис. протоколів про вчинення корупційних діянь, за наслідками розгляду яких судами притягнуто до відповідальності понад 1,6 тис. осіб.