ua en ru

В Україні буде дотримуватися переважно "п'ятиденка" у школах і вузах, - урядове розпорядження.

Уряд доручив Міністерству охорони здоров'я, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям вжити заходів до запобігання впровадженню спеціальних режимів навчання у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах після перерви у навчанні у зв'язку з епідемічною ситуацією, зокрема, забезпечити дотримання переважно п'ятиденного режиму навчання та відновлення навчального процесу без витребування в учнів загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладів додаткових довідок. Про це сказано в урядовому розпорядженні від 18 листопада 2009 р. № 1387-р "Про додаткові протиепідемічні заходи".

Кабмін доручив Міносвіти і науки з метою виконання навчальних планів активізувати після перерви у навчанні у зв'язку з епідемічною ситуацією застосування в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах самостійної і дистанційної форми навчання, зокрема за допомогою Інтернету.

Кабмін доручив Міносвіти і науки, Мінохорони здоров'я, Раді міністрів АРК, обласним, Київській та Севастопольській МДА вжити вичерпних заходів до забезпечення функціонування в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах медичних пунктів та амбулаторій з метою здійснення належного контролю за станом здоров'я учнів та студентів.

Уряд доручив першому віце-прем'єр-міністрові, голові Державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Кабміні невідкладно провести засідання комісії за участю керівників обласних надзвичайних протиепідемічних комісій, а також головних державних санітарних лікарів областей з метою визначення оптимальних напрямів подальшого здійснення обмежувальних протиепідемічних (карантинних) заходів.

Мінохорони здоров'я доручено:

- підготувати та подати для розгляду на засіданні Кабінету міністрів 25 листопада 2009 р. план заходів щодо забезпечення розвитку та переоснащення державної санітарно-епідеміологічної служби із зазначенням переліку необхідного обладнання, строків його встановлення та обсягу фінансування;

- до 25 листопада 2009 р. підготувати та внести на розгляд Кабміну проект комплексної державної програми створення вітчизняних імунобіологічних препаратів "Українська вакцина" і план заходів з проведення імунізації населення; вжити до 15 грудня 2009 р. заходів для реєстрації в установленому порядку вакцин проти грипу А(H1N1)Каліфорнія/04/09 (далі - пандемічний грип);

- провести перевірку наявності та використання закладами охорони здоров'я лікарського засобу "Таміфлю", закупівля якого здійснюється за рахунок коштів держбюджету;

- за результатами виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 р. № 1203 "Деякі питання розподілу марлевих респіраторних масок" внести пропозиції щодо удосконалення механізму розподілу зазначених марлевих респіраторних масок;

- невідкладно подати Міністерству праці та соціальної політики інформацію про місцезнаходження пунктів продажу та безкоштовного надання медичних профілактичних та лікарських засобів для інформування громадян, що звертаються на урядову "гарячу лінію" державної установи "Соціальний контактний центр".

Міністерству закордонних справ і Мінохорони здоров'я доручено завершити до 1 грудня 2009 р. переговори із Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та провідними виробниками вакцин щодо придбання вакцини проти пандемічного грипу та отримання її як гуманітарної допомоги.

Мінохорони здоров'я, Мінекономіки і Міністерству транспорту та зв'язку підготувати для розгляду на засіданні Кабміну 25 листопада 2009 р. проект акта Кабміну щодо створення мережі державних аптечних закладів разом з планом його виконання, строків та відповідальних.

Міністерству економіки, Міністерству регіонального розвитку та будівництва, Мінохорони здоров'я і Державному комітету з державного матеріального резерву доручено подати до 23 листопада 2009 р. вичерпну інформацію про ситуацію, що склалася з виготовленням та розподілом серед населення марлевих респіраторних масок, виробництво яких здійснюється згідно з прийнятими Кабміном рішеннями з питань виділення марлі медичної, відпущеної з мобілізаційного резерву, для потреб боротьби із поширенням пандемічного грипу.

Мінекономіки, Державному комітету з державного матеріального резерву, Мінохорони здоров'я, Мінпромполітики і Міністерству юстиції доручено вжити дієвих заходів до наповнення державного резерву незнижуваним запасом марлевих респіраторних масок для населення з розрахунку дві маски на одну особу та забезпечення їх пропорційного розподілу за адміністративно-територіальними одиницями.

Міністерству охорони здоров'я, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям:

затвердити єдиний перелік закладів охорони здоров'я з незнижуваним запасом лікарських засобів проти грипу та гострих респіраторних захворювань, зокрема лікарського засобу "Таміфлю";

забезпечити заклади охорони здоров'я, в першу чергу відділення реанімації, установками для генерування медичного кисню і системами для його подачі, а також відповідним медичним обладнанням;

продовжувати здійснювати в межах бюджетних призначень закупівлю лікарських засобів проти грипу та гострих респіраторних захворювань безпосередньо у виробників за спеціальними ціновими пропозиціями, що запроваджуються у зв'язку з поширенням пандемічного грипу.

Мінфіну, Головному контрольно-ревізійному управлінню, Міністерству економіки і Міністерству охорони здоров'я доручено провести перевірку стану ведення обліку лікарських засобів, закупівля яких здійснюється за кошти державного бюджету.

Мінохорони здоров'я і Міністерству економіки доручено здійснити розподіл аналогу лікарського засобу "Таміфлю", що виготовляється підприємством "Здоров'я" (м. Харків), для подальшого продажу виключно в Україні через аптечні заклади за фіксованими цінами.

Міністерству охорони здоров'я і Державній лікарській інспекції доручено провести перевірку виконання вимог законодавства щодо встановлення заборони на реалізацію в аптечних закладах антибіотиків, антибактеріальних та інших антивірусних лікарських засобів без рецепта лікаря.

У разі надходження звернень від громадян, що потребують невідкладної допомоги, доручено забезпечити виклик швидкої медичної допомоги за місцем проживання операторами урядової "гарячої лінії" державної установи "Соціальний контактний центр".