ua en ru

Протягом найближчого десятиріччя споживчий ринок Китаю вийде на перше місце в світі за об'ємом, - Credit Suisse.

Протягом найближчого десятиріччя Китай обійде США за об'ємом приватного споживання в країні і вийде за цим показником на перше місце в світі, прогнозують фахівці швейцарського банку Credit Suisse. Грунтуючись на опитуванні 2,7 тис. респондентів і проекціях економічного зростання, експерти Credit Suisse підрахували, що до 2020 р. особисте споживання в КНР досягне 23,1% від загальносвітового, тоді як частка споживчого сектору США скоротиться до 22,9%.

"На нашу думку, подальшим лейтмотивом економіки Китаю в новому десятиріччі буде підйом приватного споживання", - наводить Reuters слова Дон Тао, економіста Credit Suisse в Гонконзі. "Китай, ймовірно, зможе забезпечити таке необхідне джерело попиту для решти світу, що сприятиме глобальному ребалансуванню торгівлі, споживання і зростання", - вказав експерт Credit Suisse.

На думку Credit Suisse, стрімке зростання споживчого сектору КНР забезпечуватиметься підвищенням доходів населення і зниженням норми заощадження. Так, доходи найбільш забезпечених верств китайського населення (10% в загальній соціально-економічній структурі) за останні шість років зросли на цілих 255%, тоді як норма заощадження в цілому по країні знизилася з 26% в 2004 р. до 12% в 2009 р., йдеться в дослідженні Credit Suisse.