ua en ru

У США на 2,4 млн скоротилася кількість робочих місць в період 2001-2008 рр. через зростання дефіциту зовнішньоторговельного балансу з Китаєм.

У США на 2,4 млн скоротилася кількість робочих місць в період 2001-2008 рр. через зростання дефіциту зовнішньоторговельного балансу з Китаєм. Як передає РБК Daily, до таких висновків прийшла група американських економістів і політиків, які прагнуть змусити адміністрацію президента США Барака Обами зайняти більш жорстку позицію в ході чергового раунду стратегічних переговорів з економічних питань з Китаєм у травні цього року.
Китайське керівництво проблему торгового дисбалансу визнає, але свою політику у валютній і торговельній сферах протекціоністської не вважає і змінювати її не має наміру. Пекін готовий врегулювати існуючі економічні розбіжності з Вашингтоном у ході травневих переговорів, заявив на цьому тижні прем'єр Держради КНР Вень Цзябао. У той же час він зауважив, що за результатами березня в Китаї вперше з 2004 р. може бути зафіксований дефіцит у зовнішній торгівлі в розмірі до 8 млрд дол. Тим самим В.Цзябао відзначив, що обсяг експорту КНР через глобальну економічну кризу серйозно впав, а значить, закиди щодо надмірних експортних постачаннях не обґрунтовані.