ua en ru

В.Слаута виступає за створення державного зернотрейдера, який би закуповував до 2 млн т зерна для експорту.

На ринку зерна повинен працювати державний оператор. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters, передає прес-служба віце-прем'єр-міністра.

За його словами, приватні компанії, які працюють сьогодні на зерновому ринку, диктують сільгоспвиробникам невигідні ціни.

"Фермери не мають інших покупців зерна, окрім приватних трейдерів. Вони неодноразово говорили, що змушені продавати своє зерно експортерам за занадто низькою ціною. Вони просять уряд про допомогу. Тому ми створимо державного зернотрейдера як альтернативу компаніям, які купують зерно та експортують його з України. І це станеться найближчим часом", - повідомив В.Слаута.

На його думку, державний зернотрейдер повинен мати можливість закуповувати до 2 млн т зерна на внутрішньому ринку для експорту. Це дасть змогу встановити прийнятну для фермерів ціну на зерно.

Утворити такий державний орган планується на базі ДАК "Хліб України", якій підпорядковуються десятки елеваторів і припортовий зерновий термінал в Одесі.