ua en ru

В.Писаренко: БЮТ вимагатиме скасування норми закону про включення виборців до списків в останні два дні перед виборами.

Фракція БЮТ вимагатиме зняття поправки до закону про вибори, в якій міститься норма про включення виборців до списків в останні два дні перед виборами. Про це журналістам заявив нардеп від БЮТ Валерій Писаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

На його думку, у випадку введення в дію цієї норми в ході виборів можливі фальсифікації. "Наша політична сила заявляє про те, що це може допустити певні фальсифікації, коли в день виборів у нас з'явиться кілька мільйонів громадян - фантоми в списках виборців. Такі само висновки зробила Венеціанська комісія, яка говорить про те, що в Європі немає сьогодні прикладів, коли в день виборів вносяться люди до списків, тому ми сьогодні будемо пропонувати цю статтю з закону про вибори прибрати", - зазначив він.

На його думку, Державний реєстр виборців підготовлено згідно українського законодавства. "Ми на сьогоднішній день впевнені, що Держреєстр виборців сформований нормально і кожний день йде робота, щоб там було все добре для проведення виборів", - сказав він.

В.Писаренко також додав, "що БЮТ буде пильно слідкувати за тим, щоб можливі судові процеси, які виникнуть після виборів Президента України, проходили з дотриманням українського законодавства".

Нагадаємо, 26 листопада голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак заявив, що визнання Конституційним судом України низки положень закону про вибори Президента України неконституційними не зможе загальмувати виборчий процес. Він додав, що ніяких "законодавчих негараздів" з проведенням виборів Президента України бути не може. "Під час гри змінювати її правила вкрай небезпечно, оскільки не відомо чи встигнуть набрати чинності нові норми, адже до президентських виборів залишилося усього шість тижнів", - наголосив він.

Нагадаємо, 20 жовтня Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційними ряд положень закону України про вибори Президента України. Зокрема, КСУ визнав неконституційними положення, які визначають перебування на консульському обліку обов'язковою умовою реалізацію права обирати на виборах Президента.